term

Optikai kábelvizsgáló berendezés (egyedi gyártmány)

kab00

A képen egy szerelt kábelszerelvények automatikus vizsgálatára alkalmas berendezés látható. Kétféle kivitelben, 2 és 3 m hosszú kábelek (vagy egyéb, hasonló geometriájú darabok, pl. bowden-szerelvények) vizsgálatára alkalmas rendszert állítottunk elő.kab01

A jobb oldalon látható motor mozgatja a berendezés hosszában a kamera egységet.

Miután a kábelt a berendezésbe helyezték, a kamera az előzetesen elkészített program alapján végighalad a kábel mentén. Meghatározott pontokon felvételt készít, azokat a rendszer részét képező PC sorjában kiértékeli, és az eredményt megfelelő formában kiadja.

A színes kamera által látott kép mérete és felbontása (a 2 m-es berendezés esetében 80×60 mm, illetve 62,5 µm/pixel) lehetővé teszi a kábel csatlakozóinak és szerelvényeinek helyes pozícióján és színén túl a rajtuk levő címkék és feliratok ellenőrzését is.

Az egyes vizsgálatok ideje 1 s, a kamera a vizsgálatok között 100 mm/s sebességgel mozog.

Programozás:

A rendszer egy lenyíló menüből elérhető táblázat kitöltésével programozható. A programozás gyors és könnyű, csak alapvető képfeldolgozási ismereteket igényel. A programozó ablak képét mutatja a következő ábra:

kab02

Az alábbi képeken – a teljesség igénye nélkül – az elvégezhető vizsgálatokra láthatóak példák:

kab03

Távolságok (a képen „x”) mérése ± 0,5 mm pontossággal, toldások megfelelőségének és helyének vizsgálata

kab04

Feliratok meglétének és színének ellenőrzése

kab05

Csatlakozók hibás szerelésének ellenőrzése

kab06

Címkék meglétének és helyes pozíciójának ellenőrzése

kab07

A 2 m hosszú kábeleket vizsgáló berendezés képe

A 3 m hosszú kábeleket vizsgáló berendezés mérési pontossága ± 0,02 mm. Ennek eléréséhez telecentrikus (a perspektivikus torzítást kiküszöbölő) objektív szükséges. A nagyobb méret és a fokozott pontosság érdekében a mechanikai konstrukció lényegesen robusztusabb lett. A berendezés képe a következő oldalon látható.

kab08

A 3 m névleges hosszúságú berendezés képe

kab00

A 3 m névleges hosszúságú berendezés képe
img00 Vissza a saját fejlesztésű rendszereinkhez

hea2

bottom